General Knowledge Important MCQS for NTS/PPSC

0
22
General Knowledge mcqs NTS

 

General Knowledge important mcqs for NTS, NTS mcqs with answers

For more computer and MS Office, Synonyms & Antonyms, Direct Indirect, Pair of Words, Idioms, Active Passive Voice from English, General Knowledge, Current Affairs, Pak Affairs, Mathematics, Computer Sciences mcqs, Past Papers etc. Keep visiting us!

Important Lakes of the world – general knowledge mcqs relating to Lakes

General Knowledge Important mcqs for NTS

1. The river Danube rises in which country?

Ans: Germany

2. Which US state has the sugar maple as its state tree and is the leading US producer of maple sugar?

Ans: Vermont

3. Which country is nicknamed ‘The Cockpit of Europe’ because of the number of battles throughout history fought on its soil?

Ans: Belgium

 

4. What is the capital of Libya?

Ans: Tripoli

5. Apart from French, German and Romansch, what is the fourth official language of the Switzerland?

Ans: Italian

6. Which country is the world’s largest producer of coffee?

Ans: Brazil

7. In which city was the world’s first underground train was service opened in 1863?

Ans: London

8. How many pairs of ribs are there in the human body?

Ans: 12

9. Which country is separated form Ethiopia by the Red Sea?

Ans: Yemen

10. What is the main port of Italy?

Ans: Genoa

11. Mount Logan is the highest peak in which country?

Ans: Canada

12. In which state is Harvard University?

Ans: New Jersey

13. Which is larger: Norway or Finland?

Ans: Finland

14. Which city was the first capital of the Kingdom of Italy until 1865?

Ans: Turin

15. What is measured by an ammeter?

Ans: Electric current

 

16. What is a rhinoceros horn made of?

Ans: Hair

17. Which three countries, apart from the former Yugoslavia, share borders with Greece?

Ans: Albania, Bulgaria, Turkey

18. The Palk Strait separates which two countries?

Ans: India and Sri Lanka

 

19. Ga is the symbol for which element?

Ans: Gallium

20. In the Greek alphabet, what is the name for the letter O?

Ans: Omicron

21. What, in the 16th and 17th century, was a pavana?

Ans: A dance

22. A nephron is the functional unit of which organ in the human body?

Ans: Kidney

23. In which country is the ancient city of Tarsus?

Ans: Turkey

24. The Khyber Pass links which two countries?

Ans: Afghanistan and Pakistan

25. Name the six US states that comprise New England.

Ans: Rhode Island, Connecticut, Maine, New Hampshire, Vermont and Massachusetts

26. Which musical instrument is played by both exhaling and inhaling?

Ans: Harmonica (or mouth organ)

27. The northern part of which country is called Oesling?

Ans: Luxembourg

28. Napier is a city in which country?

Ans: New Zealand

29. What is the Hook of Holland?

Ans: A port in the southeast Netherlands

30. The river Douro forms part of the border between which two countries?

Ans: Spain and Portugal

 

General Knowledge mcqs Page 2/3

31. In which country is the Great Slave Lake?

Ans: Canada

32. Which six countries border the Black Sea?

Ans: Bulgaria, Georgia, Romania, Russia, Turkey and Ukraine

33. Kathmandu is the capital of which country?

Ans: Nepal

34. What name is given to a mixture of bicarbonate of soda and tartaric acid used in cooking?

Ans: Baking powder

35. AOL are an internet service provider. What does AOL stand for?

Ans: America Online

36. The Gurkhas are the original inhabitants of

Ans: Nepal

37. The largest ocean of the world is the

Ans: Pacific ocean

38. The largest bell in the world is the

Ans: Tsar Kolkol at Kremlin, Moscow

39. The biggest stadium in the world is the

Ans: Strahov Stadium, Prague

40. The world’s largest diamond producing country is

Ans: South Africa

41. Australia was discovered by

Ans: James Cook

42. The first Governor General of Pakistan is

Ans: Mohammed Ali Jinnah

43. Dublin is situated at the mouth of river

Ans: Liffey

44. The earlier name of New York city was

Ans: New Amsterdam

45. The Eifel tower was built by

Ans: Alexander Eiffel

46. The Red Cross was founded by

Ans: Jean Henri Durant

47. The country which has the greatest population density is

Ans: Monaco

48. The national flower of Britain is

Ans: Rose

49. Niagara Falls was discovered by

Ans: Louis Hennepin

50. The national flower of Italy is

Ans: Lily

51. The country which is the largest producer of manganese in the world is

Ans: USA

52. The country which is the largest producer of rubber in the world is

Ans: Malaysia

53. The country which is the largest producer of tin in the world is

Ans: Malaysia

54. The river which carries maximum quantity of water into the sea is the

Ans: Mississippi

55. The city which was once called the `Forbidden City’was

Ans: Peking

56. The country called the Land of Rising Sun is

Ans: Japan

57. Mount Everest was named after

Ans: Sir George Everest

59. The country known as the Suger Bowl of the world is

Ans: Cuba

60. The lowest point on earth is

Ans: The coastal area of Dead sea

 

General Knowledge mcqs 3/3

61. Quantas is the national airline of which country?

Ans: Australia

62. What in Scotland is the meaning of the prefix ‘Inver’?

Ans: River mouth

63. Which US state has the lowest population?

Ans: Alaska

64. Which county is nicknamed the Garden of England?

Ans: Kent

65. Which African country was formerly called French Sudan?

Ans: Mali

66. Which sport was originally called ‘soccer-in-water’?

Ans: Water polo

67. Which unit of measurement is derived from the Arabic quirrat, meaning seed?

Ans: Carat

68. Which Italian city was originally built on seven hills?

Ans: Rome

69. What does the acronym NAAFI stand for?

Ans: Navy, Army and Air Force Institutes

70. Dolomite is an ore of which metal?

Ans: Magnesium

71. Manama is the capital of which country?

Ans: Bahrain

72. On which river does Berlin stand?

Ans: River Spree

73. What type of clock was invented in 1656 by Christian Huygens?

Ans: The pendulum clock

74. In which desert is the world’s driest place?

Ans: Atacama (Chile)

75. Which is the world’s saltiest sea?

Ans: The Red Sea

76. …… and which is the least salty?

Ans: The Baltic Sea

77. Which nun won the Nobel prize for peace in 1979?

Ans: Mother Teresa

78. How many points in the pink ball worth in snooker?

Ans: Six

79. Which scientist was named ‘Person of the Century’ by Time Magazine?

Ans: Albert Einstein

80. What kind of creature is a monitor?

Ans: Lizard

81. Which medical specialty is concerned with the problems and illnesses of children?

Ans: Pediatrics

82. Who sailed in Santa Maria?

Ans: Christopher Columbus

83. What name is given to the stiffening of the body after death?

Ans: Rigor mortis

84. Which country was formerly known as Malagasy Republic?

Ans: Madagascar

85. Addis Ababa is the capital of which country?

Ans: Ethiopia

86. The name of which North African city literally means ‘white house’?

Ans: Casablanca

87. Of what sort of fish is the dogfish a small variety?

Ans: Shark

88. Which Asian country was divided at the 38th parallel after World War II?

Ans: Korea

89. What is the name of the Winter Olympics event that combines cross-country skiing and shooting?

Ans: Biathlon

90. Which American science-fiction writer wrote Fahrenheit 451?

Ans: Ray Bradbury

91. For which powerful opiate is diamorphine the technical name?

Ans: Heroin

92. How many dominoes are there in a normal set?

Ans: 28

93. Who was cartoonist who created Batman?

Ans: Bob Kane

94. Aerophobia is a fear of flying, agoraphobia is a fear of open spaces, what is acrophobia a fear of?

Ans: Heights

95. In computing, how is a modulator-demodulator more commonly known?

Ans: Modem

96. An auger bit is used to drill what type of material?

Ans: Wood

97. What part of the wheelbarrow is the fulcrum?

Ans: The wheel

98. What C is a device used to determine small lengths, of which a vernier is one type?

Ans: Caliper

99. Rip, chain and band are types of which tools?

Ans: Saw

100. What calibrated tool was the standard tool for engineers and scientists prior to the invention of the hand-held calculator?

Ans: Slide rule

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here